Zašto je Microsoft kupio Skype? IZVOR: PC WORLD
Microsoft je platio veliku cenu za Skype, potrošivši 8.5 milijardi dolara na ovu kupovinu, ali to je bio posao koji je Microsoft morao da obavi.
Na kraju, nekoliko milijardi preko realne cene nije ništa, u odnosu na prihode koje će Microsoft imatina duže staze.
PC World nudi pet razloga zbog kojih je Microsoft morao kupiti Skype.
Saradnja Najočegledniji razlog Microsoft – ovog poteza je povezivanje. Microsoft Lync (nekada Communications Server) povezuje računare na PBX i nudi opciju VoIP poziva, chata i videokonferenciju.Lync Online nudi slične usluge u cloudu. Skype, sa druge strane, ima sličan alat zvan Skype Connect.
Kupovina Skypea će pomoći Microsoftu da napravi veliki dobitak u ovom segmentu, a pritom usporiti ako ne i zaustaviti dalji proboj sličnih servisa Googlea i Applea.
Jačanje Binga Očekuje se da će Microsoft koristiti Skype kako bi poboljšao Bing .
Procenjuje se da Skype ima više od 660 miliona korisnika u svetu, sa 170 miliona aktivnih korisnika svakog meseca. Microsoft će sigurno naći načina da privuče te korisnike da koriste Bing. Osim toga, očekuje se neka vrsta Bing-Skype direktne veze.
Windows Phone 7 platforma Uprkos svom trudu, Windows Phone 7 nije imao toliko uspešan početak, kakav su mnogi najavljivali. Nagodba sa kompanijom Nokia će sigurno pomoći, ali plodovi rada su daleko, tako da ovaj posao sam po sebi možda neće biti dovoljan.
Dubokom integracijom Skypea u Windows Phone 7, umesto obične Skype aplikacije kakve imaju Android i iOS platforme, može pružiti WP7 platformi mogućnosti koje ni Android niti iOS ne može.
Držati Skype podalje od Googlea Microsoft kupuje Skype ne samo radi sopstvene koristi, već i da ga zadrži van ruku konkurencije. Da je Google kupio Skype, to bi bilo pogubno za Microsoft.
Zamislite Skype u vlasništvu Googlea, integrisan sa Google aplikacijama: Gmail, Google Talk, i Google Voice. Takođe, zamislite da postoji neka vrsta integracije samo između Skypa i Androida.To bi bila katastrofa za Microsoft.
Čak i ako Microsoft ne uradi dobar posao integrišući Skype u svoju ponudu, držanje Skypea daleko od Googla ima ogroman značaj za njih.
Veća popularnost Microsoft brenda Konačni razlog zašto je Microsoft morao da kupi Skype je pomoć oko dizanja rejtinga Microsoft brenda. Microsoft gubi na polju inovativnosti u odnosu na druge brendove, kao što su Google i Apple. Građenje branda je više od hvalisanja, ono ima značajnu ekonomsku koristi.
Nedavno istraživanje je pokazalo da je Apple najvredniji brend na svetu, sa imenom vrednim više od 153 milijarde dolara. Microsoft je bio peti po vrednosti brenda sa više od 78 milijardi dolara.
_________________ Ja, ja sam jedan običan tip, težak slučaj, potpuni mrak, mnoga mesta nose moj znak.. I to je nešto!
|