Registruj se    Prijavite se    Forum    Pretraga    FAQ

Index boarda » Tehnicka strana sveta » PC&Konzole&internet
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Erepublik...
 Post Poslato: 29 Jan 2010 23:15 
OffLine
Novi Kolač
Novi Kolač

Pridružio se: 29 Jan 2010 22:33
Postovi: 4
Registruj te se na http://www.erepublik.com/en/referrer/Nemanja+Cabric i ajde da napravimo baby boom tako sto cemo svi preci 6 lvl...pregledaj te ovaj snimak [youtube]//http://www.youtube.com/watch?v=iii72rdzZRo[/youtube] ...
Nakon ovih nekoliko uvodnih dana od najnovijeg Baby boom-a (velikog priliva novih igraèa), kada su mnogi odluèili da izdaju svoje tutorijale ili druge korisne savete za nove igraèe, odluèio sam da se i ja pozabavim tom temom. Ne zbog toga što smatram da su drugi odradili manje dobar posao, veæ zbog toga što æu pokušati da objedinim više nekih, po meni važnih stvari (i linkova ka drugim korisnim tutorijalima) koji æe obuhvatati neke stare, ali i neke nove teme...

Pre svega, poruka novim igraèima (popularne "eBebe"):
DOBRO NAM DOŠLI u eRepublik i u eSrbiju!

Siguran sam da su mnogi od vas, barem veæina onih koji su podrobnije proèitali pozdravnu poruku nakon svog prvog logovanja u eRepublik, imali prilike da se susretnu sa nekim od TUTORIJALA ili bar zvaniènim INDEX-om TUTORIJALA Ministarstva Obrazovanja. Predlažem da tu stranicu bookmarkujete i da svaki od tekstova na istoj prostudirate. Napisani su pre svega zbog Vas, mlaðih igraèa, koji se susreæete sa jednom naizgled jednostavnom, a opet toliko kompleksnom igrom da je za skoro svaki njen deo bilo potrebno napraviti ovakve tutorijale da bi ljudi bolje i lakše shvatili "kako nešto funkcioniše u samoj igri". Ovom prilikom bih se zahvalio svima koji su IKADA napisali bilo kakav tutorijal, jer je to samo odraz toga koliko se jedna igraèka zajednica brine o novim igraèima.

Pišem ovo sa aspekta, daæu sebi tu slobodu da kažem, iskusnog gamer-a (gamer since 1982.) i znam koliko je ovo važan detalj da bi neka igraèka zajednica mogla da opstane, ali i raste, adekvatno savetujuæi/pomažuæi nove èlanove kako da što brže i što lakše prenebregnu jaz izmeðu onih koji su "davno" poèeli da igraju ovu igru i onih najmlaðih, tek eRoðenih, koje u svim zemljama eRepublika popularno zovemo - eBebama...

Moja je želja da Vas ovom prilikom ne optereæujem korisnim stvarima koje možete da proèitate u veæini pomenutih TUTORIJALA, veæ æu pokušati da Vas usmerim ka nekim detaljima o kojima možda nije bilo reèi kroz iste. Daleko od toga da ne smatram da je svaki od pomenutih TUTORIJALA odlièno napisan, veæ jednostavno postoje one neke sitnice koje bi u istima oduzimale puno prostora, a opet, nisam imao prilike da ih na nekim drugim mestima pronadjem i bez njih mi se èini kao da su neke stvari ostale nedoreèene. Možda je neko veæ i pisao na tu temu (stvarno je nemoguæe proèitati sve tekstove koji su se objavili do dana današnjeg, ne u eRepubliku, veæ i u eSrbiji) i stoga u startu izvinjenje ukoliko je ovo tema koja je veæ negde obraðena... Možda je nešto najsliènije što sam do sada video, ŠALTER ZA INFORMACIJE Ministarstva Obrazovanja, ali u ovom serijalu Sr. Bin-a (da, biæe više nastavaka), potrudiæu se da se dotaknem onoga što smatram da je bitno da se napomene bukvalno svakom, pre svega novom igraèu (smernice, saveti...).

Krenimo redom:

Prvo i osnovno: u eRepubliku MORATE mnogo da èitate! Pogotovo ukoliko želite da budete u toku i da shvatite kako nešto funkcioniše na pravi naèin... Nema onoga koji vam ovu igru može "preprièati" u 2 reèenice. Možda Vas može zainteresovati za neki njen deo, ali daleko od toga da Vam neæe trebati više sati (ne usuðujem se da prognoziram broj, jer zavisi od vaše brzine èitanja i razumevanja) da savladate one važne "sitnice" koje razlikuju laike od onih upuæenih i onda opet - dug je put do "ekspertizacije"... Ne, ne želim da vas uplašim. Oni uplašeni, ovaj tekst nisu ni proèitali dovde, nego su ga prvo odskrolovali do dole, da vide koliko ima da se "èita", a uveriæete i sami da æe se u komentarima pojaviti i oni koji se žale na sam tekst da im je dugaèak (redovni èitaoci Sr. Bina su veæ u neku ruku navikli na "kilometarske èlanke")... To je kao da Vam je neko preporuèio da pogledate dobar film ili knjigu, a vi ste na osnovu dužine trajanja filma ili debljine knjige "ocenili" da li vam se to dopada ili ne... ;)

U eRepubliku, nakon savladanih prvih koraka (studiozno proèitajte tutorijale i pripadajuæe linkove: Водич за почетнике! еБебе добро дошли у еСрбију!, Vodiè za poèetnike, Osnovne opcije i Šta da radim dok ne doðem na level 5?), vaša sledeæa stanica je PRAVILNIK EREPUBLIKA!!

Ovo je veoma bitna tema jer su mnogi (ukljuèem i sebe u tu grupu) flagrantno ignorisali da proèitaju pravilnik prilikom same registracije u eRepublik (smem da potpišem da je preko 90% igraèa prilikom registracije samo kliknulo na "Yes, I agree!", ni ne proèitavši pravilnik sa kojim su "saglasni"). Na žalost, rezultat toga su brojne nezakonite radnje (od pravljenja više naloga, uvredljivog nick-a ili postavljanja uvredljivog avatara, preko vreðanja drugih igraèa porukom u igri, korišæenjem shout-a ili komentarom na neèijem èlanku, pokušaja prevare na bilo koji naèin, do pisanja peticija ili spamova u novinama...) koje su na kraju rezultovale nebrojenim TRAJNIM KAŽNJAVANJEM pojedinaca (permanent ban). eSrbija je jedna od onih zemalja koja se po ovom pitanju ne može pohvaliti u prošlosti jer su upravo zbog sitnice zvane "ma mrzelo me da proèitam" (nisam znao i sl.) mnogi naši igraèi, koji bi danas bili itekako (pre svega vojno) važni za eSrbiju zauvek udaljeni iz igre ili su bili prisiljeni da nakon nekoliko dana/nedelja/meseci krenu da igru igraju iz poèetka. Upravo iz tog razloga APELUJEM na sve igraèe koji do sada nisu proèitali ovaj (ne tako dugaèak) pravilnik, da to urade upravo OVOG MOMENTA i da ga se striktno pridržavaju tokom svog boravka u eRepubliku!

Nakon što ste savladali ovaj deo, dolazimo do onoga što eRepublik èini toliko razlièitim u odnosu na sve druge "browser strategije" koje sam imao prilike da sretnem u prošlosti, a to je SOCIJALNI segment same igre. eRepublik bi bez chat-a i novina bio igra za "3-5 minuta dnevno" (click-work, click-train/fight) i neki je tako i igraju! To je njihovo pravo i stvar liène odluke (otuda i naziv "dvokliktaši"). Kako ste Vi dovde stigli sa èitanjem ovog teksta, slobodno mogu da kažem da ne spadate u tu kategoriju i zato Vaši sledeæi koraci su:

1. eRepublik novine su prva dodirna taèka svakom eGraðaninu koji krene da istražuje eRepublik. S toga, preporuka je tutorijal "Informišite se, èitajte novine". Iako ne deluje tako na prvi pogled, eRepublik je dinamièna igra u kojoj se svašta može dogoditi u kratkom vremenskom periodu. Može se desiti da baš tada, kada se nešto važno desilo, niste bili online ili svedoci dogaðaja i da ne znate da se nešto dogodilo. Tu su NOVINE, ne zato da bi imali "nekakve" MMM programe (akcije su odliène, da ne bude komentara sa pogrešnim tumaèenjem ovog dela teksta), veæ zato da bi se odreðena informacija mogla plasirati u javnost, a da je Vi možete proèitati onda kada za to naðete vremena...

2. Chat je sledeæa usputna stanica koja prati eRepublik. Iako je od nedavno eRepublik implementirao svoje chat sobe (za svaku naciju po jednu nacionalnu sobu), ono gde se još uvek najveæi broj igraèa eRepublika skuplja su chat-ovi na nekom od irc servera (spisak svih nacionalnih irc chat-ova se može naæi na stranici eRepublik Wiki-ja). Konkretno, zajednica igraèa eSrbije, najviše koristi (izmeðu ostalih) sobe #eserbia i #enovajlije (namenjene lakšoj i bržoj pomoæi novim igraèima), na irc kanalu irc.mibbit.net (primetan je i veæi broj korisnika eRepublik chat-a u poslednje vreme, ali mislim da ne postoji adekvatna podrška od strane države za one koji na tom kanalu provode vreme i pomažu novim igraèima i nadam se da æe se to u skorije vreme regulisati). U tu svrhu, preporuèujem Vam da se o svim detaljima kako da se konektujete na ove chat-ove informišete preko tutorijala: Uputstvo za IRC (kako doæi do chata + korišæenje IRC klijenata).

3. Forum i Wiki stranice su takoðe mesta gde se možete detaljnije informisati o mnogim temama za koje Vam je potrebna odreðena pomoæ. Zvanièan website i pripadajuæi forum eSrbije se nalazi na stranici http://www.eserbia.iz.rs (zvanièni eRepublik forum za sve igraèe je na lokaciji: http://www.erepublik.com/en/forum ), a zvaniènu eRepublik Wiki stranicu (na srpskom) posetite na lokaciji http://wiki.erepublik.com/index.php/Main_Page/Српски (ima nekih sitnica koje nisu update-ovane, ali je Wiki od izuzetne pomoæi veæini onih koji su "gladni" dodatnih informacija)...

U svim gore navedenim socijalnim aspektima eRepublika, važe i odreðene norme u naèinu komunikacije (uz striktno poštovanje ranije pomenutog pravilnika eRepublika). U lakšem snalaženju po pitanju onoga "šta se radi, a šta ne" (šta je dozvoljeno, kulturno, preporuèeno...) u Internet komunikaciji, u mnogome æe vam pomoæi i kratki tutorijal "Internet bonton - Netiquette".

Kao što ste primetili do sada (i kao što sam veæ rekao), u eRepubliku ima MNOGO da se èita. S toga æu Vas ovom prilikom ostaviti (na miru :P) da dobro proèitate tutorijale koje sam predložio ovom prilikom. Napominjem da postoje i drugi, brojni tutorijali, takoðe napisani od strane igraèa, koji su na možda jedan drugaèiji naèin obradili pomenute teme, što samo potvrðuje teoriju o drželjubivom i nesebiènom okruženju u kome se nalazite gde su mnogi èlanovi naše (ali i inostrane) zajednice spremni da podele svoja iskustva sa mlaðim igraèima. Ovoga puta sam se odluèio za ove koji su pred Vama, jer su po skromnom, liènom uverenju, na najbolji naèin zaokružili teme o kojima govore.

U narednim nastavcima Sr. Bin-a, potrudiæu se da Vam približim teme koje æe Vam takoðe biti od koristi u samom eRepubliku. Prvo u najavi, oèekujte temu: "Kako da zaradim pare u eRepubliku", a nakon toga æu se postarati i da ovu seriju èlanaka zaokružim onim temama za koje smatram da bi bile korisne svim (ali pre svega novim) igraèima.

Za one kojima je ovo bilo "malo teksta" (verujte da ima i "nas takvih"!) i koji bi želeli da proèitaju nešto više, ovom prilikom sugerišem da proèitaju èlanke eIstorije eSrbije, koje u svojim novinama (The Game Of Thrones) obraðuje jedan od veterana eSrbije Ivan Zivanovic. Saznajte kako je nastala eSrbija i kako smo uopšte dospeli dovde gde smo sada (feljton je još u izradi, tako da novija eIstorija još "nije došla na red", ali ima dosta prethodnih delova koje treba proèitati).


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 30 Jan 2010 00:58 
OffLine
Moderator
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2007 18:05
Postovi: 1113
Izgleda zanimljivo, da imam višak vremena igrao bih vašu igricu; ali avaj, moram da završim moju... :thumbup:

_________________
You start a conversation you can't even finish it.
You're talking a lot, but you're not saying anything.
When I have nothing to say, my lips are sealed.
Say something once, why say it again?


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 30 Jan 2010 02:12 
OffLine
Super Moderator
Super Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Maj 2008 16:39
Postovi: 1477
Lokacija: Moj dom je tek maleni svitac na nebeskoj pučini...
Lepo je ovaj novi èlan napisao, samo imam jednu zamerku.. Link za registrovanje je ovaj: http://www.erepublik.com/en/referrer/bozapub :) Ako ima bilo kakvih pitanja, tu sam.. 6 meseci svakodnevno igram ovo..

_________________
Ja, ja sam jedan običan tip, težak slučaj, potpuni mrak, mnoga mesta nose moj znak.. I to je nešto!


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 30 Jan 2010 06:40 
OffLine
Moderator
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Maj 2007 02:17
Postovi: 711
Lokacija: NS, SP
Aahaaha, hoce Bozapub 5 zlatnika :) Falsifikatori jedni, NE, PRAVI LINK JE OVAJ:

http://www.erepublik.com/en/referrer/Hlafdige

_________________
I would rather fail in a cause that will ultimately triumph than to triumph in a cause that will ultimately fail. Woodrow Wilson


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 30 Jan 2010 07:02 
OffLine
Moderator
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2006 20:14
Postovi: 40
Lokacija: Stara Pazova
@bozapub
Stariji si od mene, a jaèina ti tek sutra 10? :)

@Nemanja
Tek si poèeo da igraš, a veæ si pohlepan za goldima, pa ne radi se to tako... Ccc...

Jel beše link za registraciju
http://www.erepublik.com/en/referrer/Nemanja+Bracko? :D


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 30 Jan 2010 12:15 
OffLine
Novi Kolač
Novi Kolač

Pridružio se: 29 Jan 2010 22:33
Postovi: 4
Pa mislim da je najispravniji link http://www.erepublik.com/en/referrer/Nemanja+Cabric jer sam se ja potrudio za ovu temu i sve ono sto sam napisao samo jer mi trebaju goldi za novine i organizaciju... :( a zasta vama treba?! za zezanje pfff pa zaradi ih posteno kao ja a ne da mi upadas i da mi krades invite...budi HW (hard worker) ili snagu +5 vise (5.00 str, 10.00 str, 15,00 str, 20,00 str,...) ili predji neki lvl (level) pa ces onda dobiti 5 golda...to je bilo od mene....


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 30 Jan 2010 17:10 
OffLine
Moderator
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2006 20:14
Postovi: 40
Lokacija: Stara Pazova
lol, brate šta se ložiš i kurobecaš? :)

Brate, svaka èast za sve šta si napisao... Oh pardon, ISKOPIRAO od Sr. Bina

http://www.erepublik.com/en/newspaper/sr-bin-183028/1

Tako da si plagijator :busted:, i da nama ne možeš prodavati veæ kupljeno... :hammer:

Eto toliko..!

----------- Dopuna: 30 Jan 2010 16:10 ---------

Da ne ispadne da kenjam:
http://lmgtfy.com/?q=eRepublik+novine+s ... aninu+koji

Pa kliknite da prikaže sve rezultate...

Izvinjavam se na reèniku, ali takve stvari me nerviraju...


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 30 Jan 2010 21:30 
OffLine
Novi Kolač
Novi Kolač

Pridružio se: 29 Jan 2010 22:33
Postovi: 4
da ali ja sam i do radio neke sitnice... ;) ipak sam se potrudio...i ako mi je lipec dobar ortak na erep...


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 30 Jan 2010 21:58 
OffLine
Moderator
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2006 20:14
Postovi: 40
Lokacija: Stara Pazova
Jel treba sada Sr. Binu da te prijavim kao plagijatora?
Brate sitnice, u odnosu na èitav èlanak nema veze... Uzgred uzeo sam ceo segment, kopirao i nalepio u Google, i dobio odakle si uzeo.

Lipec ti dobar ortak? Pa što onda kopiraš tuðe, neka ti da golde, on je i tako bivši predsednik naše države... Samo ne vidim razlog pominjanja Lipeca? Jel ga neko pomenuo? :)


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 31 Jan 2010 11:52 
OffLine
Novi Kolač
Novi Kolač

Pridružio se: 29 Jan 2010 22:33
Postovi: 4
ok ne razumem te sta ti sada oces da obrisem temu?


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 31 Jan 2010 14:21 
OffLine
WitchKing
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Apr 2006 00:10
Postovi: 10988
Lokacija: Stara 'zova
Zamolio bih vas da iscoolirate, a prièe koje se ne tièu teme, o Lipecu i sl, nastavite preko PP-a, hvala.

_________________
"I believe that unarmed truth and unconditional love will have the final word in reality".

Dr. Martin Luther King Jr.


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 31 Jan 2010 19:02 
OffLine
Moderator
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2006 20:14
Postovi: 40
Lokacija: Stara Pazova
Iskulirao.


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Erepublik...
 Post Poslato: 15 Mar 2011 17:07 
OffLine
Forumdžija u Razvoju!
Forumdžija u Razvoju!
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2007 15:55
Postovi: 254
Jel igra ovo jos neko,vidim da Bozapub samo sto nije eDead :)

_________________
Ne žuri,život i onako prolazi!


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Erepublik...
 Post Poslato: 15 Mar 2011 20:11 
OffLine
Super Moderator
Super Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Maj 2008 16:39
Postovi: 1477
Lokacija: Moj dom je tek maleni svitac na nebeskoj pučini...
Ma igrao sam, bio sam čak i komadant čitave jedinice, trošio sam sate i sate dnevno na zvaničnim chat kanalima, koordinirao sa nekoliko desetina ljudi.. A onda je izašao novi game modul, i opasno pao entuzijazam i moral igrača, a i mene je smorilo, pa sam sve svoje bogatstvo ostavio toj jedinici i otišao.. ALi, dok je trajalo, baš me je držalo..

_________________
Ja, ja sam jedan običan tip, težak slučaj, potpuni mrak, mnoga mesta nose moj znak.. I to je nešto!


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Erepublik...
 Post Poslato: 17 Mar 2011 10:42 
OffLine
Forumdžija u Razvoju!
Forumdžija u Razvoju!
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2007 15:55
Postovi: 254
http://www.erepublik.com/en/citizen/profile/1784994
Ziv je Boza umro nije :clap: Ma ja igram to od juna 2009,prosao sam par modula ali i dalje sam tu,drzi me igra i dalje,da nema onog chata odlepio bi!Doduse bio sam i na raznim okupljanjima,super zezanje!

_________________
Ne žuri,život i onako prolazi!


Vrh 
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
 
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Index boarda » Tehnicka strana sveta » PC&Konzole&internet


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

 
 

 
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
cron
Prevod - www.CyberCom.rs