Registruj se    Prijavite se    Forum    Pretraga    FAQ

Index boarda » Ostale teme » Kulinarstvo & Pica




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Sušenje mesa
 Post Poslato: 30 Okt 2013 23:52 
OffLine
Novi Kolač
Novi Kolač
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Maj 2009 16:25
Postovi: 83
Lokacija: St. Pazova
Da li se neko u Staroj Pazovi ili okolini bavi uslužnim sušenjem mesa, ali onim pravim - u pušnici?
Bliži se zima, mi volemo šunke :svinjche: , ali nema ko da nam ih suši.


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Sušenje mesa
 Post Poslato: 31 Okt 2013 09:41 
OffLine
Glavni Baya!
Glavni Baya!
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2007 00:38
Postovi: 5299
Lokacija: St.Banovci
Uuuuu,svaka čast za topic.Odlično.Ajde,dajte kontakte.

_________________
Lepom rečju i pištoljem,možete postići mnogo više nego samo lepom rečju.
By Al Capone


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Sušenje mesa
 Post Poslato: 31 Okt 2013 11:16 
OffLine
Robocop
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2006 08:37
Postovi: 3304
Lokacija: u kancelariji
Za Pazovu ne znam, ali kod mene u Surcinu prvi komsija usluzno susi meso drugima, uglavnom za fast food lokale.

Ja takodje imam svoju pusnicu, u kojoj jednom godisnje stavim ponekog sharana i pastrmke - volim da za S.Nikolu gosti klopaju hranu koju sam sam spremio ;)

_________________
while(!asleep()) sheep++;


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Sušenje mesa
 Post Poslato: 31 Okt 2013 11:58 
OffLine
Glavni Baya!
Glavni Baya!
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2007 00:38
Postovi: 5299
Lokacija: St.Banovci
Samo ribu sušiš?

_________________
Lepom rečju i pištoljem,možete postići mnogo više nego samo lepom rečju.
By Al Capone


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Sušenje mesa
 Post Poslato: 31 Okt 2013 19:45 
OffLine
Robocop
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2006 08:37
Postovi: 3304
Lokacija: u kancelariji
Samo ribu za slavu, mada komsiluk se ponekad posluzi pusnicom pa okaci poneku sunku, kobaje, pecenice, slaninu - a ja samo dodam par komada svojih kad vec neko drugi brine o vatri ;)

U prodavnicama se sve redje nalazi "pravo" suseno meso a i kada ga ima i cena mu je shodno proceduri visoka.

Tako da pozdravljam svakog ko hoce da bude sam svoj majstor ;) Bar zna sta jede ...

_________________
while(!asleep()) sheep++;


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Sušenje mesa
 Post Poslato: 31 Okt 2013 21:50 
OffLine
Novi Kolač
Novi Kolač
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Maj 2009 16:25
Postovi: 83
Lokacija: St. Pazova
Ja ne bih baš da budem sama svoj majstor, ali bih platila nekome ko jeste da ubici još malo mesa kad bude sušio svoje.
U zadnjih par meseci ne usuđujem se da kupim u radnjama ni kobasice ni salame, ono što je dobro to je i preskupo, a ono jeftinije je zaista loše.
Računam da bi u sopstvenoj režiji sve bilo mnogo jeftinije nego u radnji, a kvalitet neuporediv.


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Sušenje mesa
 Post Poslato: 01 Nov 2013 10:37 
OffLine
Robocop
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2006 08:37
Postovi: 3304
Lokacija: u kancelariji
Nadam se da ces naci nekoga u okruzenju, jer sam ja ipak malo dalje od Pazove ;)

Inace za one koji nisu upuceni, totalno se razlikuje tehnoloski proces dobijanja "suvog mesa" u industriji od onog standardnog seljackog susenja na hladnom dimu.

Ako uzmemo pecenicu na primer ili prsutu; u industriji se u nju ubrizgava salamura da bi se povecao njen volumen i tezina, a na kraju procesa se samo provuce kroz dim da bi meso imalo poznati smek.
To se radi prvenstveno zbog brzine dobijanja gotovog prozivoda, u industriji se ipak ne isplati da se neko danima zeza sa mesom - a i dobijate proizvod koji je na oko jeftiniji (lakse se prodaje) jer mu je vestacki povecana tezina i meso nije suvo. A i boja je onako bolesno bledunjava.
Zato kad ostavite industrijsku pecenicu u frizideru primeticete da posle nekog vremena ona pocinje da menja boju i dobija neki sedefasti sjaj po sredini.

Kod kobasica je jos lakse da vam se podmetne losiji proizvod, jer industrijski mikrokuter fino melje i masnocu i kozice (to je ono sto se glavi izmedju zuba kad jedete cajnu ;) ) a onda na kraju dodje i fini zacin da djubre od mesa dobije finiji ukus. Mislim imate i chips sa ukusom sunke, ali i sami znate da to sunke vodelo nije ;)

_________________
while(!asleep()) sheep++;


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Sušenje mesa
 Post Poslato: 01 Nov 2013 15:14 
OffLine
Super Moderator
Super Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Apr 2007 19:15
Postovi: 1592
Srga je napisao:
Za Pazovu ne znam, ali kod mene u Surcinu prvi komsija usluzno susi meso drugima, uglavnom za fast food lokale.

Ja takodje imam svoju pusnicu, u kojoj jednom godisnje stavim ponekog sharana i pastrmke - volim da za S.Nikolu gosti klopaju hranu koju sam sam spremio ;)

macane probaj da susis i tolstolobika,odlican je (tj bolji od svezeg)c samo gledaj da budu veci komadi cca 4-5-6 kg .takodje probaj ako imas gde da nabavis da osmudis kecigu,takodje vece komade,mada ih je tesko naci-ukus je fe no me nalan !


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Sušenje mesa
 Post Poslato: 02 Nov 2013 00:07 
OffLine
Robocop
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2006 08:37
Postovi: 3304
Lokacija: u kancelariji
Cika Howe, prosle godine je visio jedan tostolobik i to bas mali primerak od cirka 25kg.

Koliko je bilo mesa izgledalo je kao da smo uhvatili ajkulu i okacili je na dim ;)

A i sarane ne kacim ako nema preko 6kg ;)

_________________
while(!asleep()) sheep++;


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Sušenje mesa
 Post Poslato: 02 Nov 2013 18:16 
OffLine
Super Moderator
Super Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Apr 2007 19:15
Postovi: 1592
heh..nisam ni sumnjao u tebe dječače ! :D


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Sušenje mesa
 Post Poslato: 01 Dec 2013 16:50 
OffLine
Novi Kolač
Novi Kolač
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Maj 2009 16:25
Postovi: 83
Lokacija: St. Pazova
Nađena dva čoveka koji to rade u St. Pazovi, ali neću dati kontakt osim na PP.
Uglavnom - dve polutke (sečenje i usoljavanje) i posebno sušenje kobasica (koje ćemo sami napraviti) izađe 8.000.
Trenutno su najjeftinije polutke u jednoj klanici u Pećincima, 275din/kg.


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Sušenje mesa
 Post Poslato: 01 Dec 2013 17:10 
OffLine
Super Moderator
Super Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Apr 2007 19:15
Postovi: 1592
8000 je previse,realno to ne bi trebalo da je skuplje od 3000 - 4000 din.Obrada i soljenje polutki je 1500-2000 din + dimljenje,tako da ...odrali su te


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Sušenje mesa
 Post Poslato: 01 Dec 2013 21:01 
OffLine
Novi Kolač
Novi Kolač
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Maj 2009 16:25
Postovi: 83
Lokacija: St. Pazova
Verujem, ali nemam izbora, kad ne možemo sami - moramo da ćutimo!
A ipak će krajnja cena biti neuporedivo manja nego kvalitetnao suhomesnato iz radnje...


Vrh 
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
 
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Index boarda » Ostale teme » Kulinarstvo & Pica


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

 
 

 
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
cron
Prevod - www.CyberCom.rs