Registruj se    Prijavite se    Forum    Pretraga    FAQ

Index boarda » Ostale teme » Kulinarstvo & Pica




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Mala nauka o zacinima
 Post Poslato: 17 Jan 2008 15:53 
OffLine
Forumdžija u Razvoju!
Forumdžija u Razvoju!
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Maj 2007 21:45
Postovi: 228
Persun i mirodjija vec dugo imaju svoje mesto u nemackoj kuhinji. Ali ipak se isplati isprobati mnostvo zelenih zacina - najbolje svezih - sa njihovim intrigantnim i interesantnim ukusima! Zacini sluze pre svega da naglase ukus jela. Pomazu kod varenja i kod ustede u kulinarskoj soli. I za suve zacine vazi isto pravilo: treba mnoge isprobati!!!

Eto prilike da saznamo nesto vise o njima, uz koja jela se koriste, kada se koriste, kako se cuvaju...

Pa...da li koristite zacine?
Koje i uz koja jela?

I ono najvaznije, dali volite zacinjenu hranu ili hranu spremljenu sa osnovnim zacinima (vegeta, so, biber paprika)?

Pri kuvanju, za razliku od moje majke :) ja uvek koristim zacine! Obozavam zacinjenu hranu, mada npr gulas kuvam samo sa osnovnm zacinima... :) ipak je gulas najbolji kada je "normalan" :P

Najcesce koristim kombinaciju origano i majoran uz skoro sva jela - ukus je "munjevit" ;)

Suvi zacini

CRNI BIBER - Ima univerzalnu namenu.

ZELENI BIBER - Za stek sa biberom, meso sa rostilja, umake i pastete.

KAEN-BIBER - Za gulas, dinstana mesa, jela od mlevenog mesa i lonac sa pasuljem.

BELI BIBER - Koristi se mnogostrano.

ROZA BIBER - Za losos, zubatac, umake s pavlakom, krem-supe, salate.

KARI - Jela od pirinca, zivinsko meso, ribu, umake od jaja.

SEME MIRODJIJE - Za svetla jela od mesa, riblje marinade, krompir-salatu, kupus-salatu.

KARANFILIC - Za pecenu divljac, govedinu, svinjetinu, tamne umake, crveni kupus, medenjake, voce za zimnicu.

MUSKAT - Za supe, svetle umake, mnoge vrste povrca.

SEME SENFA - Za spremanje krastavaca za zimnicu, za spremanje ribe, mesa, zacinjavanje umaka.

NAJKVIRC (PIMET) - Za govedinu, jezik iz salamure, marinadu za divljac, umake.

KIM - Za svinjsko pecenje, pecenicu od mlevenog mesa, jela od kelja i krompira, pite s lukom, hlebno testo.

CRVENA PAPRIKA - Za gulas, snicle s paprikom ili pileci paprikas.

SLATKA PAPRIKA - Za supe od povrca, riblje corbe, jela sa krompirom, kokos, gulas, umake.

INGVER - Za kineska jela, ljute corbe, vocne salate.

CIMET - Za kompot, pripremanje voca, kolace, pecivo, kuvano vino.

KORIJENDER - Za jagnjetinu, svinjetinu, za zimnicu.

LOVOROV LIST- Za corbe od mesa, jela u loncu, umak od paradajza, jela od kelja, dinstana jela.

Suve zacine treba drzati u tamnim a zatvorenim posudama, cuvati ih najvise 12 meseci, a ako je moguce, sveze ih mleti (muskat, biber, ingver)

Ne koristiti suvise zacina istovremeno!

_________________
...If We're In Love We Should Make Love...


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 22 Jan 2008 09:45 
OffLine
Iskusni Forumdžija!
Iskusni Forumdžija!
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Maj 2007 11:44
Postovi: 621
sos od zelenog bibera,ako nadjete uzmite da prelijete komad rostilja,samo nemojte mene da krivite ako ste se navukli :D :D

_________________
Nebrljaj po wc solji vec povuci vodu da govna odu!


Vrh 
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
 
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 

Index boarda » Ostale teme » Kulinarstvo & Pica


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

 
 

 
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Prevod - www.CyberCom.rs