Registruj se    Prijavite se    Forum    Pretraga    FAQ

Index boarda » Ostale teme » Kulinarstvo & Pica




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: In Vino Veritas
 Post Poslato: 05 Dec 2007 10:24 
OffLine
Pirate wannabe
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Maj 2006 17:24
Postovi: 2597
Lokacija: near Monkey Island
Vino - umetnost koja se razvija veæ 5.000 godina i duže... Umetnost koju tek od skora zaista ozbiljno poèeh da degustiram... :)

Kada se zakoraèi na taj put, otvaraju se mnoga vrata i shvatamo da iza vina postoji èitava nauka, da to nije samo prevreli sok od grožða. :)

Svi ga znamo i svi smo ga probali, ali njegovo velièanstvo zaslužuje posebnu temu. :)

Pa da poènemo - Volite li vino?

Slika

_________________
Mnogo godina kasnije, pred strojem za streljanje, pukovnik Aurelijano Buendija morao je da se seti onog dalekog popodneva kada ga je otac poveo da upozna led.


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 05 Dec 2007 11:30 
OffLine
WitchKing
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Apr 2006 00:10
Postovi: 10967
Lokacija: Stara 'zova
Ne volim, stinkuje. :)

Ako se prokuva, stinkuje big time. :D

_________________
"I believe that unarmed truth and unconditional love will have the final word in reality".

Dr. Martin Luther King Jr.


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 05 Dec 2007 11:48 
OffLine
Glavni Baya!
Glavni Baya!
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Apr 2006 17:52
Postovi: 5957
Lokacija: Stara Pazova
E pa domacine, imo vina..da se mozes vinuti, ko sto se od sina mozes usinuti... :z7:

A sad ozbiljno....

Obozavam vino...em je zdravo em lepo..
Pogotovo crno vino..

Pijem ga i cesto i cisto :lol: ..bez kisele i raznih dodataka.. :D

U vinu je istina...da :)

_________________
http://www.zeljkoart.com

http://www.youtube.com/watch?v=L50OZSeDXeA
http://www.roberthjackson.org
http://www.yale.edu/lawweb/avalon/avalon.htm


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 05 Dec 2007 11:54 
OffLine
Iskusni Forumdžija!
Iskusni Forumdžija!
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2007 19:00
Postovi: 969
Lokacija: n pazova
I Like :D
Ali iskljuèivo crno, belo nikako ne prija mojim nepcima.

Preporuèujem kao svakodnevni dodatak ishrani, a da ne bih ja filozofirao , prosto svi kardiolozi ga preporuèuju.
I još jedna preporuka, napraviti substituion pivo-vino. :thumbup:

_________________
Drži mene, voli mene
uzmi moj, šakom vlažni grli vrat
i saèuvaj vreme i sebe za mene
bio bih tvoj brat
ti si moj brat


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 05 Dec 2007 12:36 
OffLine
Forumdžija u Razvoju!
Forumdžija u Razvoju!
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2007 15:55
Postovi: 254
Belo sam stalno cirkao,ali u zadnje vreme nešto više pijem crno. :thumbsup:

_________________
Ne žuri,život i onako prolazi!


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 05 Dec 2007 14:20 
OffLine
Forumdžija u Razvoju!
Forumdžija u Razvoju!
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Maj 2007 21:45
Postovi: 228
Vina mozemo podeliti na stina (suvo vino i slatko vino), vina sa vise alkohola (15-20%) i penusava vina ili sampanjce.
Glavni sastojci vina su voda koja cini 75% sastojka grozdja, seceri 20% i 1,5% su minerali , kiseline, fenoli tj. minerali koji takodje uticu na aromui ukus vina.Pored toga, ukus i "stil" vina odredjuje i topologija vinograda, sunce, padavine...

Vina i hrana treba da se dopunjuju medjusobno, znaci da jacina vina i hrane treba da bude slicna. Sto bi od prilike znacilo da se belo vino trebalo piti uz ribu, salate, testeninu, piletinu...ali sve to spremljeno samo sa osnovnim zacinima. Dok u z sireve i zacinjeniju hranu i jace meso idu crna vina.

Mada, danas nema pravila...ljudi ne obracaju paznju na sve to pa ipak uzivaju u fenomenalnom ukusu vina. :)


Grasevina

Belo, suvo vino.Postojanost i svezina daju mu ulogu uz belu ribu, pilece meso i ostala lagana jela.

Muskat Otonel

Suvo vino veoma pitko sa karakteristicnim ukusom i muskatnim mirisom.Servira se ohladeno uz belu ribu, piletinu i lagana jela.

Vranac

Kvalitetno suvo crno vinoPreporucujemo ga uz svaki obrok i sve vrste jela.

Rose


Moze se piti uz lagana jela, bela mesa, ribu i sve vrste salata.

Ruzica

Pije se uz lagana jela, razne salate i uz bela mesa.

Zdrebac

Sluzi se uz pecenja ili jela od divljaci i uz tamna dinstana jela.

Rizling

Suvo belo vino Servira se uz belu ribu, pilece meso i ostala lagana jela.

Merlot

Ima lepu crvenu boju, izdasniji miris na sortu, blagu trpkost.Sluzi se uz jela od divljaci, pecenja ili uz tamna dinstana jela.

Cabernet sauvignon

Poseduje pikantan i prijatan miris, koji podseca na sumsku ljubicicu. Sluzi se uz jela od divljaci, pecenja ili uz tamna dinstana jela.

Chardonnay

Sadrzi veoma lepu vocnu kiselinu, zbog cega je izuzetno pitko.Servira se uz belu ribu, pilece meso i ostala lagana jela.

Sauvignon blanc

Pije se uz lagana jela, razne pikantne salate i uz bela mesa.

_________________
...If We're In Love We Should Make Love...


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 05 Dec 2007 15:30 
OffLine
Napredni Forumdžija!
Napredni Forumdžija!

Pridružio se: 25 Jan 2007 03:19
Postovi: 505
Volim vino..kuHano vruce.. :D

_________________
Diskrecija je umece podizanja obrve umesto glasa.


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 05 Dec 2007 15:40 
OffLine
Robocop
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2006 08:37
Postovi: 3304
Lokacija: u kancelariji
Ja samo shpricer - cisto vino (pogotovo crno) mi nikako ne prija...
Uvek imam osecaj da æu posle pune èaše da bljunem - jedino možda bermet može da proðe u toj solo varijanti bez kisele vode :)

_________________
while(!asleep()) sheep++;


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 05 Dec 2007 15:41 
OffLine
Napredni Forumdžija!
Napredni Forumdžija!
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2007 17:26
Postovi: 498
Lokacija: Šimanovci
Uh, daco, iako znam da je samo copy->paste, za ovo bh te ozenio! :D

_________________
Hakuna matata! :D


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 05 Dec 2007 15:46 
OffLine
Šunjalica
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2006 11:30
Postovi: 2023
Ja volim samo crna i to suva vina.
I mislim da je "skrnavljenje" kada neko mesa vino sa kolom,kiselom i ko zna cime jos.
Ima jedno fenomenalno ,ako nekad naletite na to vino obavezno kupite.
Proizvodi se u Spaniji i zove se "Vina Rufina",ima notu kupine u sebi,veoma malo ali ipak daje specifican ukus.
Kad sam to probala ,zavolela sam vino.

_________________
Big Lebowski is the king
The Dude



:)


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 05 Dec 2007 15:59 
OffLine
Robocop
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2006 08:37
Postovi: 3304
Lokacija: u kancelariji
vidaalerta je napisao:
I mislim da je "skrnavljenje" kada neko mesa vino sa kolom,kiselom i ko zna cime jos.


Nije to skrnavljenje - to je samo intonacija ukusa koji prija pojedincu.

Svako pije/jede ono sto mu prija - a ne ono sto je procitao negde da to tako treba ili je tako po bontonu ;)

Da mi je neko rekao da æu u vojsci da pijem pivo uz èokoladne napolitanke samo bi se nasmejao - ali to na kraju ipak radismo skoro svaki dan kao da je najnormalnija stvar na svetu :)

A možda je bar kod mene blokada kod vina vezana za par prilika kada se unela prekomerna doza - pa ga od onda "ne mirišem" baš posebno ...

_________________
while(!asleep()) sheep++;


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 05 Dec 2007 16:08 
OffLine
Šunjalica
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2006 11:30
Postovi: 2023
Srgo,ja sam samo rekla kako ja vidim to.
Kakav bonton!!!!
A svako nek pije kako oce.

_________________
Big Lebowski is the king
The Dude



:)


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 05 Dec 2007 16:32 
OffLine
Robocop
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2006 08:37
Postovi: 3304
Lokacija: u kancelariji
Pa vidi sad šta æe ti Srga SveznadarVujaklija reæi: (TM bz CKM)

Po antièkom bontonu se vino nikada nije pilo èisto: Grci su to smatrali za varvarski obièaj. Vino bi "vinotoèa" mešao s vodom, najèešæe u srazmeri 50% - 50%, a onda bi ga iz velike posude crpao vrèem i toèio u èaše redom, nadesno od sebe. Kad god bi se mešaonik, velika posuda napunila, prvo bi se na zemlju sipala libacija – teèna žrtva bogovima, pa bi se vino tek onda toèilo gostima. Na kraju obroka ponovo je bila prinošena teèna žrtva.

A kad smo veæ kod Grka, oni su u vino stavljali med, ruzmarin, origano, majèinu dušicu, èak, pokatkad i morsku vodu. Da bi vino duže trajalo, u njega je stavljana i smola odreðenih èetinara (svaka oblast Grèke koristila je drugu vrstu smole za svoje vino). Takvo vino, mislim da se zove recina, se i danas može naæi kod njih.

Kod Rimljana je bila malo drugaèija situacija.
Kod njih se vino koje se pije uz obrok, uvek mešalo s toplom vodom. Nakon ruèka, vino se mešalo sa hladnom vodom, pokatkad i mineralnom. (To je onaj špricer koji se meni svidja)...

Tako da ono ... u pravu si ti - ali sam u pravu i ja ... 8-)

_________________
while(!asleep()) sheep++;


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 05 Dec 2007 17:49 
OffLine
Forumdžija u Razvoju!
Forumdžija u Razvoju!
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Maj 2007 21:45
Postovi: 228
Vaxter je napisao:
Uh, daco, iako znam da je samo copy->paste, za ovo bh te ozenio! :D


Pa vidi jeste jedan mali deo...ostalo je sa mog sajta.

Inace...pijem vino...ali samo crno suvo - cisto! i Obozavam da popijem casu vina posle dobre klope :roll:

_________________
...If We're In Love We Should Make Love...


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 05 Dec 2007 18:39 
OffLine
Ugledna Forumska Persona!
Ugledna Forumska Persona!
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Mar 2007 17:04
Postovi: 1062
Lokacija: Pazova Nova
Vino je jedini alkohol koji zeludac vari, zato ono ima status hrane. Nekada je bilo pice siromashnih seljana za razliku od piva chiji je proces spravljanja bio skup i zahtevao slozeniju tehnologiju obrade. Moze se reci da su se uloge zamenile. Lichno ga ne pijem a i par puta sam pretero sa nekom domacom Ruzicom i moram priznati da mi je to najgori bljuv u zivotu. Mislio sam da cu da umrem (mada ja svaki put kad se olesim mislim da cu riknuti). Leti je sasvim ok popiti po koji gemisht (shpricer) ali teska vina+hrana za mene nikako nije dobra konbinacija.


Vrh 
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
 
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Index boarda » Ostale teme » Kulinarstvo & Pica


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

 
 

 
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
cron
Prevod - www.CyberCom.rs