Pazova Cafe
http://pazovacafe.com/

Treba mi.....
http://pazovacafe.com/viewtopic.php?f=53&t=2381
Stranica 1 od 1

Autoru:  Kamilica [ 19 Okt 2007 17:59 ]
Tema posta:  Treba mi.....

.....analiza pesme "Zalazak sunca" Jovana Ducica i "Iskrena pesma" Milana Rakica

:( :(

Autoru:  Guybrush Threepwood [ 19 Okt 2007 18:10 ]
Tema posta: 

Evo mog nikakvog, ali 99% taènog, doprinosa... :)

Iskrena pesma ti je, ono, živa istina, tako ti je to u životu... :yes: :D

Autoru:  flegma [ 21 Okt 2007 16:23 ]
Tema posta: 

Ja mogu ti pomognem..Evo ukratko za Rakica :
Imas "nekoliko strofa ceo problem ljubavi kod muskarca,ceo pesimizam od fizicke prirode..gde uzbudjeno telo preobraca i licnost i duh u prirodna sredstva.LJubav bi trebalo da vrati princip personalnosti dakle princip DUHA. Ali ce sad iskrena pesma iskreno kazati da muskarac voli samo svoju zudnju a ne predmet zudnje,s druge strane ljubav kao ideja a i kao zivotni smisao imala bi da se bitno razlikuje od sladostrasca.
Rakic je u ovoj pesmi ispisao poeziju istine da-radost tela nema s ljubavlju duse veze..sladostrasce nisti sve odnose sem seksualnog. Opisao je sve fizicke topline u manifestacijama svih cula i organa to je snaga i potpunost zivota.."

Btw..Rakic se u toj pesmi obarca (osim otvorenog obracanja zeni) i konvencijama ljubavne poezije i nekim opstim mestima ljubavi uopste..a tu moze da se zalazi sve dublje i dublje u temu..potrebno je da procitas par tekstova da bi razumela njegovu "filozofiju ljubavi" i specificnost njegove ljubavne lirike.. ima dobar tekst Isidore Sekulic gde lepo opisuje.. Ovo je bilo ukratko stvarno,mozda mogu jos da ti pomognem ako ti je ovo bilo od pomoci uopste? :unsure:

Autoru:  Kamilica [ 21 Okt 2007 18:14 ]
Tema posta: 

Hvala, bilo je od pomoci, valjda cu uspeti da sastvaim neki sastav od ovoga, a ako te ne mrzi dobro bi mi doslo jos nesto.... :blush:

Autoru:  flegma [ 21 Okt 2007 19:02 ]
Tema posta: 

Uhh..ajde evo jos nestA..sta kaze isidora sekulic na istu pesmu..
"Strast,strast i samozaborav cesto ce Rakic pevati. Da pronicljivost oslepi mnogo puta ce zeleti. Bojao se ovaj pesimisticki uzivac i pronikljivosti duha i pronikljivosti tela. I telom se pronice. I mozda pre svega telom. Ili smo samo videli i pronikli na prvi pogled i dodir ili nismo nista videli. Krocili smo u sobu culi glas jedan iznenadili gest i detalj necijeg fizickog zivota i znamo sve. Misao koja pronice treba da je hladna ,telo,naprotiv vrelo. U punoj meri telesnog zivota puca pronicanje i zacinje se pesimizam. Svi intimni odnosi izmedju coveka i zene muce se izmedju plemenitih iluzija i teskih taloga. Pobeda jedne strane puna je mizerija;ravnoteza obostrana puna je mizerija. Spasava umetnost. Telo nase i cula nasa umetnici su;sa istim dekorom i sredstvima sve pocinje iznova i ljubav i bol.. a pesimizam i dalje cuti,tanko truje,i daje svemu poetski car i tajanstvo.."

Evo ovako..imas dominaciju imperativa i vokativa,obracanja u drugom licu,perifrazu-retoricku metaforu,davanje stila govornistvu..imas polisindenton-stilska figura u kojoj ispred svakog clana nabrajanja stoji veznik obicno-i- i na taj nacin je svaki clan nabrajanja jace istaknut..
Mislim da bi bilo bolje konkretnije da pitas posto ovako mogu do sutra,slobodno se javi na pp..samo ja predpostavljam da ne ides u drust.-jez smer pa ti ne treba toliko toga sto sam ispisala ovde..

Stranica 1 od 1 Sva vremena su u UTC + 2 sata
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/