Pazova Cafe
http://pazovacafe.com/

.. da može.. koji biste literarni lik bili...
http://pazovacafe.com/viewtopic.php?f=43&t=5834
Stranica 1 od 1

Autoru:  dzabar.jabjab [ 27 Jun 2010 18:46 ]
Tema posta:  .. da mo

Danilo Kiš, Enciklopedija mrtvih:
".... to je mislim, osnovna poruka sastavljaèa Enciklopedije - nikad se ništa ne ponavlja u istoriji ljudskih biæa, sve što se na prvi pogled èini da je isto, jedva da je slièno; svaki je èovek zvezda za sebe, sve se dogaða uvek i nikad, sve se ponavlja beskrajno i neponovljivo. (Stoga sastavljaèi Enciklopedije mrtvih, tog velièanstvenog spomenika razlièitosti, insistiraju na pojedinaènom, zato što im je svako ljudsko stvorenje svetinja.)"

Po ovim reèima Danilo Kiš tvrdi da ne postoje u istoriji, u kosmosu ili nazovimo to kako god hoæemo dve stvari koje su identiène jedna drugoj ma koliko lièile jedna drugoj.

Moja pitanje je.. kad biste mogli da birate tuði život iz književnosti, koji bi to bio i zašto.. s kim bi se to menjali?

Moj favorit je Hasan (glavno-sporedni junak kod Meše Selimoviæa, Derviš i Smrt). Èitajuæi knjigu, a zatim i Mešinu biografiju... došao sam do zakljuèka da je Meša svoj buran društveno-politièki život naslikao u Dervišu, sa glavnim junacima Nerudinom i njegovim prijateljem Hasanom.
Nerudin... napaæeni èovek, željan istine, pravde i osvete.. pravednik èija se sudbina završava smræu i gušenjem u sopstvenim zamuæenim nedaæama... na pola puta od onoga èemu je stremio...
Hasan.. njegov prijatelj po duši (reklo bi se i druga, veselija polovina samog pisca, èovek koji je svet uzeo kakav je takav, zdravo za gotovo... pri tom poštujuæi i diveæi se èastoljubivim ljudima), ali na površini sušta suprotnost... èovek kome je samo stalo do zabave, zarade i sopstvenog užitka za koji tvrdi da ima pravo jer je tako izabrao, za njega se izborio svojim trudom i radom... vredan èovek, trgovac.. pun poroka i kontroverze.. opušten i razuzdan.. spreman da pomogne.. Hasan je car!
Na kraju knjige.. kada Hasan saznaje sve unutrašnje borbe napaæenog i veæ pokojnog mu prijatelja Nerudina... završava sa reèima... pokoj mu duši.. nisam znao da je toliko patio...
Meša je odabrao Hasana... i sahranio Nerudina u sebi....

Stranica 1 od 1 Sva vremena su u UTC + 2 sata
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/