Registruj se    Prijavite se    Forum    Pretraga    FAQ

Index boarda » Opste teme » Knjizevnost i umetnost
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Jovan Du
 Post Poslato: 16 Mar 2007 04:51 
OffLine
Ugledna Forumska Persona!
Ugledna Forumska Persona!
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Feb 2007 05:23
Postovi: 1688
Lokacija: Distrikt Nova Pazova
Jovan Duèiæ se rodio u pitomoj hercegovaèkoj varošici u Trebinju, pretpostavljaju 1872. (pominju se razlièiti datumi u razlièitim izvorima).
U rodnom mestu je završio osnovnu školu, a onda prelazi u Mostar, i krenuo je u trgovaèku školu, tu se prvi put pojavio u ulozi pesnika sa jednom rodoljubivom pesmom u omladinskom èasopisu.
Školovanje nastavlja Somboru gde dobija diplomu za uèitelja u srpskim osnovnim školama (diploma svedoèi da se najviše istakao u onim oblastima koja æe gai kasnije najviše interesovati : istorija i istorija književnosti).Poèeo je da radi najpre kao uèitelj u Bijeljini. U jesen 1893.godine na balu u tek sagraðenom hotelu "Drina" maldi i ambiciozni uèitelj Duèiæ susreæe tek svršenu uèenicu Trgovaèke škole Magdalenu Nikoliæ. Sa njom se tajno vjerio petog novembra 1893. godine, a njihova prepiska æe se nastaviti i nakon Duèiæevog odlaska iz Bijeljine I prelaska u Mostar na uèiteljovanje od 1895.-1899.god. "Jedan dio te korespodencije je saèuvan, kao I pismo koje je Duèiæev prijatelj I pjesnik Aleksa Šantiæ uputio Magdaleni 6.4.1901.god. moleæi je da pomogne u prikupljanju pretplate za svoje "Pesme". Ljiljana Lukiæ profesor u penziji, èuva u liènom vlasništvu prepisku izmeðu Duèiæa i Magdalene.
Duèiæev odlazak iz Bijeljine bio je u stvari, progon od strane austrougarske vlasti po nalogu kotarskog prestojnika Cernija, nakon što su u premetaèini njegovog stana prona|ene dve pjesme inkriminisanog sadržaja:"Otadžbina" (Ne trza te užas b’jede, nit’ te trza užas rana/Mirno spavaš, mila majko, teškim sankom uspavana") i "Oj Bosno". Zbog njih Duèiæ biva stavljen pod istragu, a zatim, u maju 1894. god.,vlasti ga protjeruju iz grada. Odmah nakon progonstva, pjesnik nije mogao naæi uèteljsku službu gotovo nigdje, pa se upošljava u manastirskoj školi u Žitomisliæu…
Profesorica Lukiæ navodi da je Duèiæ kratko stanovao u kuæi Magdalene Nikoliæ koja je stanovala sa sestrom. A poslije raskida sa Duèiæem Magdalena se zarekla da nikad više neæe izaæi iz kuæe. "Kao kakva romaneska heroina živjela je od uspomena i jedine sreæne trenutke nalazila je u èitanju pisama i pjesama èovjeka koga je voljela", zakljuèuje profesorica Lukiæ. Duèiæeva tajna vjerenica u amanet je ostavila da joj nakon smrti na spomenik uklešu sljedeæe rijeèi, koje i dan danas stoje uklesane na bijeljinskom groblju:Maga Nikoliæ-Živanoviæ, 1874-1957,sama pjesnik i pjesnika Jove Duèiæa prvo nadahnuæe".

A dvadeset god. prije Magdalenine smrti, Duèiu je, dok je bio opunomoæeni ministar Kraljevine Jugoslavije, stigla molba koja prema kazivanju mr Lukiæ, svjedoèi o dubokom tragu koji je Duèiæ ostavio u Bijeljini.Pjevaèko društvo "Srbadija" tražila od ministra pomoæ za izgradnju doma za potrebe društva. "Na prvom mjestu, u ovome idealnom poslu, društvo je slobodno da Vam saopšti da bi želilo i da bi bilo sretno, ako vidi da vaš dom "Srbadije" bude sazidan i nazvan-Zadužbina pjesnika Jovana Duèiæa-Srbadija", stoji izmeðu ostalog u pismu poslatom 1937.upuæenog ministru Duèiæu. Na margini pisma stoji stoji Duèiæev rukopis: "Poslao 6.12.1937.god prilog od 1000din. Molio da neizostavno nazovu svoj dom imenom velikog pjesnika Filipa Višnjiæa njihovog najbližeg zemljaka".
1896 uèestvuje u pokretanju mostarske „Zore“, èiji je urednik bio zajedno sa Aleksom Šantiæem 1898, a 1899 sam.
Nastavlja dalje studije u Ženevi najpre uz novèanu pomoæ prijatelja iz redakcije „Zore“ a kasnije uz pomoæ srpske vlade, upisao je tamošnji filozofsko-socioloèki fakultet 1899.
1901. je objavio prvu zbirku „Pjesama“ u izdanju urdništva „Zore“ u Mostaru. koja je ispunjena u potpunosti ljubavnim pesmama, napisao je dok je bio u Parizu, 1907 poèinje da radi u Ministarstvu inostranih poslova u Beogradu, kasnije ponovo odlazi u inostranstvo kao ataše u Instambulu,Sofiji, pa Rimu.Od 1914 je bio sekretar poslanstva u Atini, a od 1916.savetnik poslanstva i i otpravnik poslov u Madridu, a od 1918. opet u Atini.
Od 1924. bio je delat u Ligi naroda u Ženevi.
Objavljivaoije pesme 1908. (u izdanju srpske književne zadruge) Kolo XVII; Pesme u prozi, plave legende koje su pisane u Ženevi tokom 1905. a objavljene u Beogradu 1908., pa pesme koje su izlazile 1911.
Život u tuðini, ma koliko on interesantan bio, pobuðivao je u njemu bolnu nostalgiju za zavièajem. Žudio je za Mostarom. Sam pjesnik o tome kaže, u svom pismu Aleksi Šantiæu,1922.god.: "Mene je tuðina obeshrabrila, ja sam se osjeæao za svagda usamljen…Ovaj kratki dodir sa svojom grudom i mojima, dao mi je novu ljubav za život I volju za rad".
Zbog toga nije ni èudo što je Duèiæ poklonio toliko darova svom Trebinju,što je taj veliki zatoèenik želio da u svoj grad iz èitavog svijeta donese što više ljepote, kao ni što je u svojim testamentima zavještao da se sahrani u Trebinju.
Drugi svetski rat ga je zatekao u Lisabonu odakle se u avgustu 1941. preselio u SADe.
Umro je 7.aprila 1943. u Geri (na obalama Mièigenskog jezera) na dan kad mu je izašla poslednja knjiga stihova iz štampe, ali nažalost nije uspeo da je vidi.Sahranjen je u manastiru Svetog Save u Libertvilu (SAD). Njegova želja je bila da ga sahrane u njegovom rodnom Trebinju. Ova poslednja Duèiæeva želje ispunjena je 22. oktobra 2000.
1908. ponovo objavljuje zbirku pesama u izdanju srpske književne zadruge, tu se pesnik na indirektan naèin odrekao patetike iz prve knji jer je preuzeo samo dve tri pesme iz stare zbirke pesama.
U meðuvremenu je objavljivao pojedinaèno pesme sve do 1929. kad je izdao Sabrana dela gde ponešto preraðuje, odbacuje pa èak i zadrugino izdanje.
U uvodnoj napomeni je naglasio da je tu „konaèno redigovao svoje dotadašnje celo književno delo“ pa izrièito zabranjuje da više iko objavljuje one stvari koje je on sam ovim delom odbacio.
Krajem 30-tih godina i zbirci stihova pod nazivom „lirika“ daje opis pejzaža natopljen filozofijom rastajanja.
1932. je izdao knjigu „Blago cara radovana“
1940. je izdao Gradovi i himere (putnièka pisma) u Beogradu 1940. u izdanju srpske književne zadruge.Bio je tipièan prestavnik pokreta simbolista.
Jovan Duèiæ je obelešio svoju epohu novim školovanim pristupom pisanju pesama, pokazao je svoj intelekt koji dobio jož više na znaèaju njegovim obrazovanjem , a sve je ti itekako vidljivo u njegovim delima.

Slika

_________________
Ako želiš nešto kritikovati, predloži ujedno i rešenje!


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 20 Sep 2007 19:22 
OffLine
Novi Kolač
Novi Kolač

Pridružio se: 24 Avg 2007 21:01
Postovi: 91
Lokacija: Denver
Moj omiljeni srpski pisac, obozavam ga, i naravno Danicu Maksimovic

LJUBAVNA PESMA ili PESMA ZENI

Ti si moj trenutak i moj san
i sjajna moja reè u sumu
i samo si lepota koliko si tajna
i samo istina koliko si žudnja.
Ostaj nedostižna, nema i daleka
jer je san o sreæi više nego sreæa.
Budi bespovratna, kao mladost.
Neka tvoja sen i eho budu sve što seæa.
Srce ima povest u suzi što leva,
u velikom bolu ljubav svoju metu.
Istina je samo što duša prosneva.
Poljubac je susret najlepši na svetu.
Od mog priviðenja ti si cela tkana,
tvoj plast sunèani od mog sna ispreden.
Ti beše misao moja oèarana,
simbol svih taština, porazan i leden.
A ti ne postojiš, nit' si postojala.
Roðena u mojoj tišini i èami,
na Suncu mog srca ti si samo sjala
jer sve što ljubimo - stvorili smo sami.
Jovan Duèiæ

_________________
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 20 Sep 2007 21:07 
OffLine
Šunjalica
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2006 11:30
Postovi: 2023
Moja ljubav


Sva je moja ljubav ispunjena s tobom,
Kao tamna gora studenom tišinom;
Kao morsko bezdno neprovidnom tminom;
Kao veèni pokret nevidljivim dobom.

I tako beskrajna, i silna, i kobna,
Teèeš mojom krvlju. Žena ili mašta?
Ali tvoga daha prepuno je svašta,
Svugde si prisutna, svemu istodobna.

Kad pobele zvezde, u suton, nad lugom,
Raðaš se u meni kao sunce noæi,
I u mome telu drhtiš u samoæi,
Raspaljena ognjem ili smrzla tugom.

Na tvom tamnom moru lepote i kobi,
Celo moje biæe to je trepet sene;
O ljubljena ženo silnija od mene -
Ti strujiš kroz moje vene u sve dobi.

Kao mraèna tajna ležiš u dnu mene,
I moj glas je eho tvog æutanja.Ja te
Ni ne vidim gde si, a sve druge sate
Od tebe su moje oèi zasenjene.


Bravo pobednice!

_________________
Big Lebowski is the king
The Dude:)


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 21 Sep 2007 08:25 
OffLine
Glavni Baya!
Glavni Baya!
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Apr 2006 17:52
Postovi: 5957
Lokacija: Stara Pazova
Ducic genije :thumbup:

_________________
http://www.zeljkoart.com

http://www.youtube.com/watch?v=L50OZSeDXeA
http://www.roberthjackson.org
http://www.yale.edu/lawweb/avalon/avalon.htm


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 21 Sep 2007 14:56 
OffLine
Ugledna Forumska Persona!
Ugledna Forumska Persona!
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Feb 2007 05:23
Postovi: 1688
Lokacija: Distrikt Nova Pazova
U utorak u Novoj Pazovi 25.septembra u 19:30h u sali Kulturno-poslovnog centra (bioskopska sala) održaæe se veèe posveæeno Jovanu Duèiæu pod nazivom "Jovanu Duèiæu u èast" i tom prilikom æe biti emitovan film "Povratak Jovana Duèiæa" gost veèeri æe biti književnik i autor filma Dragomir Brajkoviæ!
Zato svi koji volite ono što je Jovanm Duèiæ stvarao doðite u Novu Pazovu u utorak!

_________________
Ako želiš nešto kritikovati, predloži ujedno i rešenje!


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 21 Sep 2007 15:19 
OffLine
Šunjalica
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2006 11:30
Postovi: 2023
pobednik je napisao:
U utorak u Novoj Pazovi 25.septembra u 19:30h u sali Kulturno-poslovnog centra (bioskopska sala) održaæe se veèe posveæeno Jovanu Duèiæu pod nazivom "Jovanu Duèiæu u èast" i tom prilikom æe biti emitovan film "Povratak Jovana Duèiæa" gost veèeri æe biti književnik i autor filma Dragomir Brajkoviæ!
Zato svi koji volite ono što je Jovanm Duèiæ stvarao doðite u Novu Pazovu u utorak!


Cu dodjem ako dodjes po mene!!!
Nemam kola! :roll:

_________________
Big Lebowski is the king
The Dude:)


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 21 Sep 2007 15:27 
OffLine
Ugledna Forumska Persona!
Ugledna Forumska Persona!
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Feb 2007 05:23
Postovi: 1688
Lokacija: Distrikt Nova Pazova
Pa dobro dogovoricemo se! :)
A ja mislio da bi ti zbog Ducica dosla i peske!

_________________
Ako želiš nešto kritikovati, predloži ujedno i rešenje!


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 21 Sep 2007 17:39 
OffLine
Novi Kolač
Novi Kolač

Pridružio se: 24 Avg 2007 21:01
Postovi: 91
Lokacija: Denver
I ja bih da dodjem, peske hahahhaha

_________________
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 10 Okt 2007 23:49 
OffLine
Šunjalica
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2006 11:30
Postovi: 2023
"Stvari imaju onakav izgled kakav im dadne nasa dusa."

J.Ducic

_________________
Big Lebowski is the king
The Dude:)


Vrh 
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
 
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Index boarda » Opste teme » Knjizevnost i umetnost


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju

 
 

 
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
cron
Prevod - www.CyberCom.rs