Registruj se    Prijavite se    Forum    Pretraga    FAQ

Index boarda » Opste teme » Sport
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Za
 Post Poslato: 24 Maj 2006 17:04 
OffLine
Glavni Baya!
Glavni Baya!
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2006 21:38
Postovi: 2173
Za mene postoje dva kralja. Erik Kantona i, od pre neki dan Tjeri Anri. Šmeker sa dignutom kragnom zato što je na vrhuncu slave travu zamenio peskom, a šmeker sa najlepšim trkom zato što na vrhuncu slave sa Hajberija odlazi na Ešbarton Grouv.

piše: Jovan Ðorðeviæ izvor:B92

Slika

Ne na Kamp Nou. Nema tih para. Tobdžija zauvek. Poslednji oldtajmer tog kova bio je Batistuta. Da ga Edmundo one zime nije izradio, Firenca bi slavila Skudeto. Životinja je živela za karneval, a gauèos za Slavu. Istorija kleše samo heroje. Osam godina u malom klubu, ne sam, ali skoro sam. Uvek tek na korak do sna. Zato ga je i gol koji je zabio svojima da bi Roma uzela titulu boleo više nego sva neosvojena prvenstva u ljubièastoj Fila odori. Nostra Picolla Vita, šapuæe Tonino Carotone...

Anri je jedan od onih kojih više nema. Kapetan koji ne napušta brod. Arsenal sigurno nije najbolji britanski klub, ali ima najharizmatiènijeg kapitena na svetu. I Stay. Bez pehara, ali sa krunom. Joga Bonito nije za svakoga.

Kaže Bekam da mu je jedini idol bio Kantona. Svako bi da bude ono što ne može. Spremali se za izlazak klinci - Spajs Boj, Skols, Bat i Gigs. Erik kasni - Gigs ga proziva:

“Matori, kasniš - 7 i 15.”

“Ne. Sada je 7.”

“7 i 15!” - znaèajno æe Dejin Dvojnik.

I tada U-A-Kantona izvadi Rolex kakav nikada u životu nisu videli.

“Sedam.”

Over and out.

Balavci vraæaju kazaljke na letnje vreme.

Osim što je zabijao odluèujuæe golove, vežbao kung-fu na protivnièkim navijaèima, Erik Veliki je bio numero uno meðu prijateljicama noæi i persona non grata meðu francuskim selektorima. Uvek s druge strane crte. Dovoljno da budeš kralj. Zli poruènik Ferguson jedino njemu nije krojio pravila. Nema zezanja sa ciganskom krvi. Kada je dotakao zvezde rekao je - dosta. Stao je na vrh i tom slikom zatvorio krug. Nema prelaska u Recreativo i truljenja po drugima ligama. Umri mlad i budi lep leš.

Gipsy King je rekao da od sutra ne skriva ljubavni tepih i nosi šorc cvetnih boja. Umesto krampona u vlažnom blatu prsti u vrelom pesku. Tako i bi. Hvatam Eurosport sledeæe godine i gledam neki pijani turnir na stadionu Bora Bora. Pustio pivski stomak i rola po dinama. Al’ je njemu dobro... Joga Bonito nije za svakoga.

Slika

Gipsy Kings

Ciganska krv i grb u srcu - beše to i kod mene na Marakani. Bilo, ali nema više. Za neki dan æe 15 godina od Barija. Slaviš li ti to? Ja ne. Odavno veæ. Prve godine smo kao u transu vrteli tri puta za redom kasetu sa navijaèkim pustolovinama i sakrivali alkohol. Druge godine smo takoðe štekovali cirku, iako nas je bilo nešto manje, jer su mnogi dres nosili samo na vrhu kofera prepunog na brzinu pokupljenih pomešanih pazli s uspomenama koje se više nikada neæe spojiti. Onaj deliæ s bezbrižnim životom se izgubio u vukojebinama koje su nas spreèile da u najboljim godinama upoznajemo Evropu putujuæi sa Zvezdom.

Treæe godine na povike sa mola “Sakrivajte alkohol!” više nije imao ko da odgovori. Brod bez kompasa je nestao u gadnom arhipelagu Neplaniranog odrastanja. Kažu da je nestao, a ja u to ne verujem. Gledam u puèinu i èekam da eho udari u palubu i probudi moje pijane pajtose. Pljoske u štek, moroni, èekaju karabinjeri!

“Sakrili smo alkohol!”. Samo da mi je još jednom da to èujem.

O Sancta Simplicitas

Ja sam strpljiv èovek. Kad treba nešto da se èeka, ja èekam. I sve razumem. Samo da mi se lepo objasni. I da me niko ne laže. Kad sam bio baš baš mali, rekli su mi neki malo stariji klinci da je Partizan najbolji i da je on jedini igrao u finalu Kupa šampiona i da Zvezda to nikada neæe moæi jer je mnogo glupa. Hm, nije zgodno, mislim se, ja nikada nisam nikom rekao da je Partizan glup i nije lepo da oni prièaju da je Zvezda glupa jer onda sam i ja glup. A ja nisam glup.

Pogledam u svoj nefirmirani broj manji crveno beli dres sa rukavima koje stidljivo pokušavam da navuèem bar do zglobova (taj jogurt u trouglastom tetrapaku je bio èudo, rasteš ko peèurka preko noæi!), zelen od trave i braon od èokoladnih rum štangli.

Petica iz dedukcije - èekaj malo, ja sam malopre skinuo tri penala na viktorijama. I to bez rukavica. Ja sam Olja Petroviæ. A on je najbolji golman. A najbolji golman mora da brani u najboljem klubu. A najbolji klub za dva dana igra odluèujuæi revanš protiv - kako mi rekoše - strašnog Reala. Moramo da jurimo minus koji su nam napravili Santiljana i Necer. Da damo tri a da ne primimo nijedan.

Trandža

To je prva tekma koju pamtim. Proleæe ’75. Bio sam ja i ranije Zvezdaš, ali ovo je prva na kojoj sam osetio potpunu, beskrajnu strast. Stojimo u ulazu kod poštanskih sanduèiæa i slušamo trandžu. Nerviramo se kad neko pozove lift jer je mnogo buèan, a ne smemo glasno da slušamo jer æe izaæi napolje komšija da nas bije.

Keve nas zovu na veèeru - a mi - još malo mama molim te samo još malo... Džaja. Pa Olja iz penala. Produžeci. Nikada do tada nisam znao šta su produžeci. Slušamo kao u transu. Dobiæemo batine kad doðemo kuæi, al’ neka brate. Veèeras skidamo mrak. Pa onda penali. Ej, mi junferi slušamo penale! Krèi trandža, krèi i Santiljana. Šesta serija, zalet, šut i - Petroviæ brani! Sa malog zvuènika samo distorzirana buka. Prošli smo, prošli!!! Grlimo se ko matori. Trk kuæi na porciju lemanja. Al’ boliiii, al’ je dobrooo!!

Slika

Bittersweet

Sutra sam ja rekao onim Partizanovcima da je Zvezda prošla u polufinale i da nema veze što je to samo Kup kupova i da æemo sigurno da uðemo u finale. Nasmejali su se i poslali me po Mikijev almanah. Nismo ušli u finale. Ušli smo tek èetiri godine kasnije, al’ u još manje važan, Kup UEFA. Jes’ Zvezda bila tada konkretnija u Evropi od Partizana, al’ meni bre tu ipak nešto nije bilo potaman, ipak su oni bili u finalu Kupa šampiona a mi ne. I kad god se raspravljamo na likovnom, oni nam zapuše usta. I tako sam ja rešio da èekam. Kad tad. Samo da me više ne smaraju. Fiorentina pedesetih, Pao sedamdesetih pa biæe valjda i neko polufinale u osamdesetim. Treæa sreæa?

A ekipa strašna. Najbolji trener u Zvezdinoj istoriji, legendarni Ambasador, pravi heroje od Dike, Pižona, Šestiæa, Blagoja, Duleta, Neðe, Repèiæa... Prva prilika je bila ’81, kad je u èetvrtfinalu protiv Intera na Severu gorela Altobelijeva lutka. Smrad je kopaèkom Ðavolu pokidao arkadu i zaslužio je pakao. Imali smo nerešeno u Milanu, a onda sam ovde prvi put osetio šta znaèi katanaæo. Ubiše igru, skroz - i jedna kontra. Muraro. 0:1. Next Year.

Opet èetvrifinale. Anderleht, sa moænim Frankijem Ferkauterenom i opasnom nordijskom legijom stranaca. Tamo 2:1 za njih, opet revanš kod nas, prepuna Marakana, ali Duletova preèka u 4. minutu je bilo sve od nas. 1:2 na kraju. Tada sam prvi put raskinuo sa Zvezdom. Besan što dve godine za redom ne možemo u polufinale, rekao sam - ne više! Ima i važnijih stvari u životu od fudbala.

Zaljubio sam se.

Kol’ko sam bio “zaljubljen” ne pamtim, al’ znam da sa Zvezdom nisam furao sigurno dve godine. Smotala me ponovo tako što je u istoj sezoni kupila Ivkoviæa, Bankoviæa, Elznera... Išao sam feribotom od Korèule do Dubrovnika, i pre odlaska na Lokrum kupio Sport. Mislim da sam jedini klinac koji na Lokrumu nije gledao gole ribe nego èitao novine.

Slika

Šibanje

Od tada se sa Zvezdom svaðam i mirim. Šamaram malo ja nju malo ona mene. S tim što mi se èini da danas obraz više bridi meni nego njoj. Zapravo, èini mi se da je boli uvo za mene više nego ikada. Dovoljan razlog da presavijem tabak i tražim razvod. Nakon trideset godina ljubavi ne zaslužujem tretman magarca. Ljut sam i ogorèen, i imam puno pravo na to.

Ordenje

- Skidao sam penale kao Olja Petroviæ.

- Uživo gledao Rumenigea, Brajtnera, Maradonu, Van Bastena, -Gulita, Ronalda.

- I Augentalera. Dva puta.

- I Mehmeda Buzu.

- Uneo na kvarno vino u kartonu za sok od borovnice.

- Imam propusnicu sa brojem 0005 za 80. godinu.

- Bio na -20 na Marakani (protiv Slobode, valjda?)

- Gledao Džajin oproštaj od reprezentacije protiv Argentine.

- Gledao Partizanov oproštaj od titule. Više puta.

- Dobio ukor razrednog starešine zbog petardi na dan filma Bayern München, teil ein.

- Dobio majcu “Wer Ist Der Nächste?” na dan filma Bayern München, teil zwei. I danas je èuvam.

- Otkaèila me riba zbog Zvezde.

Zapravo, nije riba. Bila je to, hm, pa, sjajna partnerka idealnih gabarita. Znaš ono, posttinejdžersko XXX dokazivanje. Trošili smo se samo tako. Nakon jedne od egzibicija (Nije lift. A nije ni med. Mada su te fore s frižiderom zbog 9 1/2 nedelja uvek bile jake!), dok se još nije ni cigara pripalila, obmotana oko mene gricka mi uvo i šapuæe...

To je jedan od onih trenutaka kada sport postaje romantièan.

“Ljubavi moja. Šaka Zulu moj. Divan si...”

Yeah. Ponovo rastem. Moja Nimfo Diva prede. Koji sam ja kralj. Rocco Siffredi. Reših da uzvratim. Nežna je, a cveæu cveæe...

“Aha. Kao Piksi kad da gol...”

Pogled joj se sledi.

“Šta si rekao?”

“Pa to, mislim...”

“Šta si rekao, kretenu jedan?!”

Skoèi kao oparena i gleda èime da me gaða.

“Ali znaš ono kada je Piksi izlomio Martina Vaskeza i dao gol...”

Nije ga izlomio kao teška JAT-ova pepeljara mene. Pukla me pravo u rebra.

“Marš idiote!!! J'o te Piksi! Kretenèino kretenska!!!”

Istrèa kao furija razvalivši vrata.

Izvirih ispod frotira. Au kako boli. Ništa mi nije jasno. Nisam je lagao. Martin Vaskez bolji seks u životu nije imao.

Krunisanje

Nakon Barija više ništa nije bitno. Zapravo, ja sam katarzu imao protiv Bajerna. Em da im vratimo (pamtim kao slon!) em da skinem smaraèe. Na Svetom Nikoli gledao sam te penale pevajuæi (Napred Zvezdo samo napred... Svih 120 + penali minuta), totalno omamljen èinjenicom da sam uopšte tu, pa sad, ako dobijemo, super, ako ne... Ma nije bilo ako ne. Jednostavno, osetiš èaroliju na tribini i to je to. Nosi te. Želeli su i ovi preko puta, ali mi smo želeli više. Predveèerje rata nas je uèinilo moænijim, jer smo svi znali da hvatamo poslednji voz - sada i više nikada... Još samo da se popnemo na Krov Planete...

Abdiciranje

Izbeglièki stadioni u Segedinu, Sofiji, nema èarolije, nema Muza da nas nadahnu, jer Muze ratove ne vole. Ružne Godine su uèinile da Uspomene duže traju, od Barija se živelo a ne od 10 maraka - ali tako veèno nije moglo. Uspomene su se pretvorile u Seæanje, a nakon desetogodišnjice proslave na prepunoj Marakani, Seæanje je otišlo u Istoriju.

Slika

Kupi me, prodaj me

Devedestih smo morali da ateriramo. Bili smo na vrhu, a onda moraš malo dole. Jasno je to meni. Zato i jesam bio strpljiv. Nemam problem sa komšilukom i njihovim titulama. Nisam išao na stadion jer nisam imao šta da gledam, ali sam èekao. A onda se pojavio Muslin. Šta god ko mislio o njemu, igra koju smo imali protiv Dinama u Kijevu, pa Lester oba puta, i cela ta polusezona - zraèili smo, konaèno. Bez obzira na anonimuse u timu. Rekoh, evo èoveka. Konaèno. Bio sam na moru sa porodicom tog leta, došao na tekmu protiv Dinama avionom i sledeæeg dana se odmah vratio nazad. I nije mi bilo žao. Pukli smo, ali se vratila nada. Èekaæemo svi, no problemo, ali samo da ponovo vidimo da se Zvezda gradi.

U dobroj igri uvek neko od mladih i nepoznatih eksplodira. Mi smo dobili najboljeg štopera na svetu, Nemanju Vidiæa. Suvo zlato. Èovek je držao odranu sam. Potpuno sam. Nakon duple krune, umesto juriša na Ligu šampiona, rat izmeðu Džaje i Muslina, epilog - Muslin odlazi. Ali mrak mi je na oèi pao. Ma bre ne zanima me ko je kriv. Ko što me ni sada ne zanima. Zanima me samo Zvezda. Ja sam pošteni navijaè, i ne vodim klupsku politiku. Neka bude gazda ko god, ali neka radi kao gazda.

Džaja je tog leta prodao Nemanju Vidiæa. Od tada ne idem na Marakanu. Nisam uèestvovao u èereèenju PSV-a i Zenita. Bez mene. Kažu - kao i ovi danas - lova je problem, nemamo je, moramo da živimo od prodaje igraèa. Ja stvarno ne razumem, glup sam, pa neka mi neko objasni: Kako možeš da prodaš najboljeg odbrambenog igraèa a hoæeš u Ligu šampiona?! Kako?! Pa daj bre bar probaj pa ako ne uspeš tapni ga onda! Mislim, gde smo bre mi, obiène veverice, u celoj toj prièi?! Niko bre Ligu šampiona ne traži odmah ali ne uzimajte nam jedino što nam je ostalo - NE UZIMAJTE NAM NADU, pa makar ona i nerealna bila!

Kinta, pa kinta, pa kinta. Pa svako od nas bi mogao da je navuèe ako tapne igraèa. Ima li neko sposoban da na drugaèiji naèin rešava probleme?

O Piksiju nisam govorio ništa. Èekao sam. Prva godina, ne želim da mraèim. Kad se završi sezona duplom krunom - sve gluposti se zaborave. I Tromzo, i Strazbur, i Ralukin putopis. Dobra ekipa sa ne baš teènom igrom, ali prepuna sjajnih klinaca. Sa dva velemajstora - Žigiæem i Stojkoviæem. Ok, Žigiæ æe da ide - ne bismo mi, ali tako mora - ima ko da ga menja. I onda proèitam vest na netu. Pa lud sam bio. Kao moj kum na tekmi protiv Velsa - šlajmara na monitor! Pa zašto njeeeeegaaaaa?! Najboljeg golmana koga je Zvezda imala u zadnjih 30 godina?! Neeee njegaaa!!!

Petroviæ, Kajganiæ, Stojanoviæ, Simeunoviæ, Ljukovèan, Ivkoviæ, Karaliæ, Simeunoviæ. Barabar sa svakim. Za mene - bolji i perspektivniji nego oni u njegovim godinama!

Kažu - morali smo da ga prodamo. Za dobrog golmana se teško dobija ovako unosna cena. Pa ako toliko vredi onda je znaèi toliko i dobar, zar ne?! A ako je toliko dobar onda nam treba, zar ne?! Strašno. Ali strašno. Da li je moguæe da se pravi potpuno identièna greška kao pre dve godine? Ja ne verujem da se ovo dešava. To je direktno udaranje u zdrav mozak, mene to lièno vreða! Pa šta je taj trust mozgova u Zvezdi radio godinu dana ako su kao prvi potez prodali najboljeg golmana?! Muka mi je od ovih prepucavanja po novinama, ne èitam. Taknuto maknuto. Sad nema nazad. Neka nam je Bog u pomoæi.

Driblanje

Voleo bih da me Piksi demantuje. Spreman sam da proðem kao Martin Vaskez. Jer, Zvezda iznad svega, iznad šamara koji godinama ja udaram njoj i ona meni. Ali ako dajem, imam pravo da nešto i tražim.

Slika

Hoæu golmana.

Jednog Foresta Gampa pozadi. Da trèi i ne razmišlja, veæ samo da krpi rupe.

Kreativac i krtica u jednom èoveku. Za vezni red. Misliš da nema dobrih? Siði do Doræola ili se popni na Voždovac. Nipper Lawrence. Svaki kraj ga ima.

Èujem i da je Santiago Munez bez angažmana.

Kupi ga Piksi. Ima cigansku krv, a i grb u srcu.

Joga Bonito. Nije za svakoga.


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 24 Maj 2006 17:10 
OffLine
WitchKing
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Apr 2006 00:10
Postovi: 10985
Lokacija: Stara 'zova
Èitao text veæ na B92 ;), fenomenalno napisano...

_________________
"I believe that unarmed truth and unconditional love will have the final word in reality".

Dr. Martin Luther King Jr.


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 03 Jun 2006 12:08 
OffLine
WitchKing
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Apr 2006 00:10
Postovi: 10985
Lokacija: Stara 'zova
Za one kojima se pomenuti text dopao, pravac B92 ima ih 5 od istog autora, sve bolji od boljeg.

_________________
"I believe that unarmed truth and unconditional love will have the final word in reality".

Dr. Martin Luther King Jr.


Vrh 
 Profil  
 
 Tema posta:
 Post Poslato: 04 Jun 2006 10:06 
OffLine
Pirate wannabe
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Maj 2006 17:24
Postovi: 2597
Lokacija: near Monkey Island
Odlièno. Stvarno, nema šta... vrhunski.

_________________
Mnogo godina kasnije, pred strojem za streljanje, pukovnik Aurelijano Buendija morao je da se seti onog dalekog popodneva kada ga je otac poveo da upozna led.


Vrh 
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
 
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Index boarda » Opste teme » Sport


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 11 gostiju

 
 

 
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
cron
Prevod - www.CyberCom.rs